YAPI DENETİMDE YENİ DÖNEMDE YİNE ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ YOK SAYILDI
Demokrat Mühendisler, Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle mühendislik ve mimarlık meslek alanındaki bazı işlerle ilgili tekniker, teknisyen ve teknik öğretmenlerin yetkilendirilmesine ilişkin bir açıklama yaptı.
28 Haziran 2018 tarihli konuyla ilgili diğer açıklamamız için: https://direnc.blog/meslektaslarimizin-yanindayiz/
29 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’le teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenlere IIIB Grubuna (dâhil) ve inşaat alanı 13.500 m2’ye kadar olan yapılarda yardımcı kontrol elemanı olarak çalışma hakkı tanınmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yöndeki girişimlerini çeşitli zamanlarda çıkardığı Yönetmelik değişiklikleri ile yapmaya çalışmış ancak başarılı olamamış, bunun üzerine 11 Mayıs 2018 tarihinde kabul edilen 7143 sayılı Kanun ile teknik öğretmen, tekniker ve teknisyenleri de kapsayan “Yardımcı Kontrol Elemanı” tanımı doğrudan doğruya 4708 sayılı Kanuna eklenmişti. Yönetmelik değişikliği ile Yasa hükmü uygulamaya geçirilmiş olacaktır.
Ayrıca 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 28. Maddesi gereği mimar ve mühendislerce yürütülmesi zorunlu olan şantiye şefliği hizmeti de teknik öğretmen ve teknikerlere açılmıştır. Öncelikle ifade etmek isteriz ki; bir Yönetmeliğin başka bir Yasa ile hükme bağlanmış bir hususu değiştirmeye çalışması normlar hiyerarşisine aykırıdır.
Denetim hizmeti; proje yönetim tekniklerinin bilinmesini, diğer mühendislik disiplinlerinin proje uygulamaları konusunda yeterli düzeyde mesleki deneyimi, malzeme bilgisini, teknik, idari ve hukuk, mevzuatı bilmeyi gerektiren, ciddi sorumluluğu olan bir görevdir. Bu düzenleme bilime, bilgiye ve uzmanlığa aykırıdır.
Yapı denetim sisteminde; Mühendis ve mimarların sevk ve idaresi altında Teknisyen, tekniker ve teknik öğretmenlerin öğrenimlerine ve bilgileri ile uyumlu yardımcı kontrol elemanı olarak görev almaları doğaldır.
Yeni düzenlemeyle öğrenim ve bilgi gözetilmeden Teknik öğretmenler, Teknikerler (Meslek Yüksek okul mezunları) ve hatta Teknisyenler (ortaöğretim mezunlarının) mühendis ve mimarlar ile birlikte ve eşit konuma getirilmiştir.
Yönetmelik değişikliği ile ilgili yönetmelik üzerinde yapılan tüm değişiklikleri içeren karşılaştırma metnine şu linkten erişebilirsiniz.
Bir teknik uygulamada Mühendislik ve Mimarlığın yardımcıları olarak görev alan Tekniker ve Teknisyenlere ihtiyaç olmakla birlikte, Teknik Öğretmen, Yüksek Tekniker, Tekniker ve Teknisyenler’in Yardımcı Kontrol yetkisi ve sorumluluğu verilmesi; bilime ve tekniğe aykırı davranmaktır.
Karar vericileri popülist yaklaşımlarla Bilim ve Tekniği red edecek uygulamalar yaparak Teknik Öğretmen, Tekniker ve Teknisyenlere yetki verme girişlerinden vaz geçirmeye çağırıyoruz.
Bir kez daha hatırlatırız ki: Sizlerin görevi Mühendislerin ve Mimarların görevini itibarsızlaştırmak değil, tam tersine Bilim ve Tekniği rehber alarak, Bilim ve tekniğe karşı yapılan uygulamaları engellemektir.
Demokrat Mühendisler; İş alanlarımızın ve Mühendislerin haklarının aşındırılmasına, yetkilerimizin budanarak Teknik Öğretmen, Tekniker ve Teknisyenlere iş imkanı adı altında niteliksizleştirilmesine karşı durmaya devam edecektir.
Demokrat Mühendisler Ankara
13.01.2019
Tepkilerinize, yorum ve düşüncelerinize
Katılıyorum, sizleri destekliyorum.
Meslektaşlarınızın uğradığı bu haksızlığa karşı ne yapmayı düşünüyorsunuz?Ör:Yargı yolu v.s. gibi
bir yola gidilecekmi?Tşkr.
Meslek odası değil de siyasi parti gibi davranırsanız, doğal olarak rakip te boş durmayacaktır. Hele bu rakip, iktidar ise bu sonuç ta kaçınılmaz olacaktır.
Bence meslek odaları kendilerini sorgulamalidir.
Sayın Ali Çengel,
Direnc.blog, biz kimiz bölümünde linkteki (http://direnc.blog/biz-kimiz/) şekilde anlattığımız üzere EMO’yu veya başka bir meslek odasını temsil etmeyen ama kendi ilkeleri doğrultusunda temsil etmek isteyen bir ekiptir. O nedenle eleştirinizi EMO Yöneticilerine iletmenizi rica ederiz.
DDM Ankara
Sayın DDM,
Sizi canı gönülden kutluyorum bu tarz bir siteyle 60-70 li yıllardan kalma bilgilerle mesleğimizi icra etmek zorunda kaldığımız bilgileri revize ettiğiniz için. Zevkle de izliyorum tüm eğitmen arkadaşlarımı.
Fakat Ali Bey doğru söylüyor. Sayımız bir hayli arttı. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımız okullarından çokta nitelikli çıkmıyorlar, bununla da yetinmeyip önlerine yeni belge, sertifika vb. konular istenmekte lakin teknisyen tekniker ve diğer fen adamlarına mühendislik yetkisi (imza sorumluluğu) bile verilmek isteniyor. Odalarımız bu konularda çok ama çok yetersiz ve de vurdumduymaz kalıyorlar. Tabi ki aralarında yok mudur tüm gayretiyle uğraşan yöneticlerimiz? Vardır elbette. Ama buradan bende seslenmiş olayım Ali Bey’e destek olmak anlamında.
Ciddi bir tekrar yapılanmaya o kadar ihtiyacımız var ki meslek olarak. Yetim kaldık tüm hak, sorumluluk ve maaşlar açısından.
Özetle meslek olarak gün geçtikçe geriye gitmekteyiz ve arkamızda güçlü bir yasa ve oda istiyoruz.
Saygılarımla.
Cehaleti her konuya egemen yapmaya uğraşan ve bu cehaletten dibine kadar yararlanan siyasi iktidarın mesleğimizi önce her ile bir üniversite zırvalığıyla yozlaştırıp yatay geçiş dikey geçiş vakıf üniversiteleri vb saçma sapan taban puan bile alamamış birlerine mühendislik diploması dağıtıp bir sürü çakma mühendis yaratarak amacına ulaşmıştır kendilerine hayırlı olsun
Cehaleti her konuya egemen yapmaya uğraşan ve bu cehaletten dibine kadar yararlanan siyasi iktidarın mesleğimizi Yok etmeye çalışması son derece normal bilimle ilgisi olmayanlara hayırlı olsun oldu olacak yoldan geçen her keze mühendis diploması dağıtsınlar
DEMOKRAT KARDEŞİM YAPI TEKNİK ÖĞRETMENLERİ 4 YILLIK LİSANS MEZUNUDUR VE TEKNİK ÖĞRETMENLERDİR KAŞ YAPIYIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYIN.
Kıymetli öğretmenlerimiz lisans mezunu olarak iyi öğrenciler yetiştirebilir elbette. Mühendislikle öğreticiliğin farklı meslek kolları olduğunun farkında değilsiniz sanırım.
Herşeye hayır diyen bir zihniyetle yönetilirsek allah korusun başımıza daha neler gelecek!!!