Webinar Teşekkür
Demokrat Mühendislerin yeni hizmeti Direnc.blog’un webinarına katıldığınız için teşekkür ederiz. Bu webinarlar hiç bir kurum, firma ve kuruluş desteği olmaksızın imece usulü ile yapılmaktadır. Seminerleri veren meslektaşlarımızda ücret almamaktadır.
Webinarlarımızın devam edebilmesi için sizlerinde uzmanı olduğunuz konularda webinar verebileceğinizi hatırlatırız.
Direnc.blog açıklamalarına bakmak için: https://direnc.blog/
Webinar sunumlarına ulaşmak için bize eposta iletebilirsiniz. Güncel webinar takvimi için: https://direnc.clickmeeting.com
Saygılarımızla
Demokrat Mühendisler Ankara
Hocam Merhaba,
Daha önce Gaziantep EMO’da verdiğiniz MİSEM eğitimine de katılmıştım şimdi de Direnc bloktaki ” TN mi TT mi?” eğitiminizi izledim. Özellikle belirtmek isterim ki mesleğe ve mühendisliğe yapmış olduğunuz katkılar için çok teşekkür ederim, emeğiniz çok büyük. Yaptığınız bu çalışmaları sayesinde inşallah mesleğimiz ve meslektaşlarımızın daha fazla teknik bilgiye ve doğruyu elde etmesini sağlayacaktır.
Webinarda bahsettiğiniz örnek topraklama hesabını ve ayrıca elinizde örnek olarak paylaşabileceğiniz bir TN projeniz var ise bizler ile paylaşabilir iseniz çok memnun olurum. ilimizdeki dağıtım şirketi genelde TT şebeke ön planla, bunu da TN sisteme çevirmek istiyorum en azından kendi yaptığımız projelerde.
şimdiden çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar
hocam hayırlı çalışmalar kolay gelsin,
Ben kamuda elektrik- elektronik mühendisi olarak çalışmaktayım. Videolarınızı büyük bir memnuniyetle ve heyecanla izliyor ve takip ediyorum. Gerçekten bu videolardan sonra çok eksiğimizin olduğunun farkına vardım ve yaptığımız uygulamaların çoğununda gereksiz olduğunu anladım.İnşaallah videolarınızın devamı gelir.
Bir sorum olacaktı size;
Yeni yaptığımız bir kamu binasında paratoner topraklamasının ayrı mı yada birleştirilerek mi tesis edileceği konusunda ayrılığa düştük. En son yayınlanan videonuzda paratoner topraklamasının eş potansiyel topraklamaya birleştirilmesi gerektiğinden bahsettiniz .Bu birleştirme işini bıraktığımız temel topraklamasından bıraktığımız topraklama filizlerinden biriyle yapsak olur mu ? Galvaniz şeritle paratoner iniş iletkenlerini uygun klemenslerle birleştirebilir miyiz? ( Topraklama kazığı kullanmayı düşünmüyoruz.) Yok sa topraklama kazığı kullanıp ona mı irtibatlandırmalıyız?
Çok teşekkür ederim.
Size sormak istediğim AVM ler için YG İşletme Sorumluluğu fiyat teklifi verdim. İşi aldığım taktirde ilk başlangıçtaki kontrolde ve sonrasında aylık bakımlarda kuru tip trafolarda dikkat etmem gereken noktalar nelerdir ? Sizin videolarınızı izledim teşekkür ederim çok faydalı oldu. Fakat genelde yağlı trafolar ve bakımları anlatılıyor. Kuru tipte yağ da olmayınca yapacak birşey yok gibi geliyor ? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Lütfedip; verdiğiniz bilgiler, tereddütlerimi gidermeye yetti; çok teşekkür ederim..
Mesleğimizdeki gelişmeleri, kişisel olarak izlemeye, araştırmaya, günümüzdeki mesleki sorunlarla boğuşma temposunda olanak bulmak imkansız oluyor.Bu tür yenilik ve teknolojik değişim ve gelişmeleri meslek mensuplarına aktarmak görevi, öncelikle üniversitelere düşmesi gerekirken, maalesef bu konuda yeterli bir girişimi, bu eğitim kuruluşlarından göremiyoruz…O zaman, fevkalade önemli gördüğüm bu bilgi güncelleme çabası, meslek odalarına ve onun mensubu sizler gibi fedakar meslektaşlarımızın, karşılıksız özverisine kalıyor..Bu nedenle, bizlerin bilgilerini güncelleme gibi çok önemsediğim çabayı gösteren size ve diğer meslektaşlarımıza, teşekkürü bir kez daha borç biliyor; bu kıymetli ve başarılı çabalarınızın devamını diliyorum…
Saygılarımla,
Musa Çeçen, 12 Kas 2019 Sal, 13:13 tarihinde şunu yazdı:
Değerli meslektaşım merhaba
Öncelikle nazik sözleriniz için teşekkür ederim. Birkaç meslektaşımla birlikte birşeyler yapmalı diye hiç bir karşılık beklemeden çabalıyoruz. Bu çabayı ülkemize ve insanlarına borcumuzu ödeme olarak da düşünebilirsiniz.
Gelelim sorunuza. Binanızda öyle büyük bir topraklama yatırımına gerek yok.
Bir şartla.
Her daire ve ortak kullanım sistemi önüne zaten EİTY gereği uygun akım taşıma kapasitesinde 30 mA RCD (AAA) takılması zorunlu.
Yönetmeliği esas alıp hesaplarsak;
Bina ana topraklaması;
Ra=50 Volt / Ia değerinden küçük olmak zorundadır.
Buna göre
Ra = 50/0, 03 = 1666 Ohm. olur.
Yani Sayaç panosundan itibaren izoleli kablo kullanacaksanız en az 16 mm2 çıplak bakır iletken kullanacaksanız en az 25 mm2 iletken yeterli olacaktır.
Bu iletkenin ucuna 1 adet kazık topraklayıcı sorunun çözümünde yeterli olacaktır.
Tavsiyemiz 200 Ohm. altı bir yayılma direncinin yakalanması yeterli olacaktır.
Önemli not:
Yukarıda aktardığım topraklama çalışması sonrası tüm dairelerde kullanılan 30 mA RCD’lerin çok fonksiyonlu test cihazı ile açma akım ve süreleri kontrol edilmelidir.
Zira üzerinde 30 mA yazıyor ama gerçekten 30 mA değeri içinde ve sınır süre 200 mili sn.’de açma yapıyor mu?
Bu önemli.
Sağlıkla kalın.
Saygılarımla.
Elk. Müh. Musa Çeçen(8116)
11 Kas 2019 Pzt 00:30 tarihinde şunu yazdı:
Sayın Çeçen,
Değerli meslektaşım, çok yararlı olan seminerlerinizi tekrar
tekrar izliyorum.Mesleki bilgilerimizi yenilemede çok önemli olan bu emeğinize teşekkür ederim.
Eski bir meslektaşınız olarak, günümüzde geçerli olan yeni yönetmeliklerin içeriğindeki yapılması zorunlu uygulamaların bir çoğunu yeni öğrendiğimi söylemeliyim.Bu nedenle uygulamada bazı zorlukları yaşamamı da doğal kabul ediyorum.
Örneğin: Topraklama,TT,TN,IT sistemlerinin ve ortaya çıkardıkları yeni teçhizat donanımları ile bunların sahadaki uygulamalarında sorunlar yaşanabiliyor.Topraklama konusunda uygulamada yaşadığım bir sorunu sizinle paylaşıp, görüş ve önerinizi rica etmek amacıyla bu mail’i atmayı düşündüm.
Sorunum şudur:
Halen oturduğum, 40 yıllık,taban alanı 400m2, her katta 4 dairesi olan,15 kat,60 daireli apartmanımızda yönetmeliklerin ön gördüğü yeni bir “Topraklama” tesisi yapmak, KAR ( Kaçak Akım Rölesi)uygulamak amacıyla çalışmalara başladım.Mevcut fiziki durumumuz, bina çevresine şerit dönmeye uygun değil veya çok zor diyebilirim..Derin Topraklayıcılarla bir sistem oluşturmak zorundayız.
Örneğin:Üçgen veya dörtgenin köşelerine çakılacak 1,5m boy, d=20mm çapta
derin topraklayıcılarla ( Çubuk aralarında 2*1,5m uzaklık olacak şekilde) tesisi kurmayı düşünüyorum..Bu doğru yol mudur? Bu konuda bir öneriniz olabilir mi? lütfederseniz sevinirim..
Saygılarımla,