Duyarsızlık arsızı olduk ya!
Bir meslektaşımızın haberini yorumsuz olarak paylaşıyoruz. TEİAŞ açıklama yapınca o açıklamayı da buraya ekleyecğeiz. Haber linki
https://www.gozlemgazetesi.com/2021/11/05/duyarsizlik-arsizi-olduk-ya/
Araştırılması gereken, kamunun zararına olduğu aleni birçok iş gözler önünde gerçekleşiyor… Üstelik “Burada yanlış var” uyarılarına rağmen bildiğini okuyor işin başındakiler! Araştırmak, yeniden gözden geçirmek gerekirken aynen devam ediliyor…
Söz konusu iş TEİAŞ tarafından yeni yaptırılan 154 ve 380 KV direk tasarımları… Konu epeyce teknik… Ancak olabildiğince rakamlardan arındırarak aktaralım kamuoyuna…
Direklerle ilgili ihale, mevcut tasarımlarda modifikasyon/revizyon için ama yapılan sıfırdan tasarım! İhalede olup bitenler, TEİAŞ’tan emekli bu işleri iyi bilen Elektrik Mühendisi H. Akar’ın dikkatini çekiyor… Oturup tüm süreçleri üşenmeden gözden geçiriyor ve raporluyor Akar. Ve TEİAŞ yetkililerine gönderiyor tüm tespitlerini… “Devlet zarar etmesin” diye tüm gayreti… H. Akar’ın TEİAŞ tarafından dikkate alınmadığını iddia ettiği devletin zararı ile ilgili tespit ve uyarıları özetle şöyle:
İş; danışmanlık ihalesi kapsamında, en ekonomik ve en iyi tasarım oluşturulacak şekilde yapılması gerekirken, KİK’e aykırı bir şekilde yapım ihalesi içerisine konularak gerçekleştiriliyor…
Teknik Şartname bölümüne olmayacak şekilde yeterlik koşulu ilave ediliyor… Böylece yarışmacı sayısı ve rekabet engelleniyor…
Adapazarı-Kocaeli bölgesindeki direk yıkılmalarının nedeninin, “tasarımların deneyimsiz mühendisler tarafından Yönetmelik ve Teknik Şartnameye uygun olarak yapılmaması” olduğunun bilinmesine karşın, bu konu görmezden geliniyor ve proje kriterleri gereksiz yere artırılıyor…
Teknik Şartnamede ve Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğine karşın…
Sıfır çubuklarının minimum kalınlığı 3 mm yerine 4 mm’ye çıkartılıyor.
Buz yoğunluğu 0,6 kg/dm3 yerine 0,7 kg/dm3 olarak alınıyor, 154 KV hatlarda 220 KV da kullanılan güvenlik aralıkları kullanılıyor, 400 KV hatlarda 500 KV da kullanılan güvenlik aralıkları kullanılıyor.
Yönetmelikte rüzgâr yükü 0-40 m arası için 53 Kg/m2; 40-100 m arası için 68 kg/m2 iken yeni tasarımlarda tek değer olarak 68 kg/m2 kullanılıyor.
Direğe rüzgâr yükü ise 380 KV için 90 kg/m2, 154 KV için ise 70 kg/m2 alınıyor.
Direklerin kullanma koşulları hatalı olarak belirleniyor. Özellikle rüzgâr menzilinin hem ağırlık menzili hem de maksimum tek taraflı açıklık arasındaki ilişkisi ile birlikte değerlendirilmiyor.
Uygulamada 500 metreyi geçen açıklıklarda durdurucu direkler kullanılıyor ve sürekli olarak daha ağır olan bir üst direkler tercih ediliyor…
Sonuç olarak, bu projelerin tip projeler olduğu ve TEİAŞ tarafından bundan sonraki planlanan/planlanacak iletim hatlarında kullanılacağı göz önüne alındığında kamunun zararı olacağı aleni ve de biliniyor…
Önümüzdeki 5-6 yıllık süreçte yeni yapılan tasarımlar sonucu ortaya çıkacak ilave yaklaşık toplam maliyet (hat hırdavatları, izolatörler ve tel çekimi ile ilave kamulaştırma maliyetleri hariç) en az 800.000.000 – 900.000.000 dolar…
Eee ne diyelim “Devletin malı deniz…” Duyarsızlık arsızı olduk dedik ya!